Francúzske víno

15 položiek celkom

Cena

39225
139225
Le Commandeur Sauvignon Blanc IGP Pays d'Oc  Pays d'Oc
€47,94 –19 %
€39 / kartón
609K
Pierre Baptiste Merlot-Cabernet Sauvignon  2020 Pays d'Oc
€63 –38 %
€39 / kartón
78K
Excellence Rosé Grenache
€71,94 –42 %
€41,94 / kartón
371K
La Fleur Amour Reserve Sauvignon Blanc Pays d'Oc IGP
€65,94 –36 %
€41,94 / kartón
2715K
Domaine du Moulin Camus Sauvignon Blanc Val de Loire IGP
€83,94 –43 %
€47,94 / kartón
2723K
Vallée d'Or Chenin Blanc Anjou Blanc AOP
€59,94 –20 %
€47,94 / kartón
2697K
Armand Schreyer Pinot Gris Alsace AOC
€83,94 –21 %
€65,94 / kartón
1779K
Numéro 20 Rosé Fragrance AOP
€83,94 –18 %
€69 / kartón
896K
Montagny Blanc Millebuis AOC
€113,94 –34 %
€75 / kartón
2725K
Heritage d’Or Crémant de Bourgogne AOP Brut
€113,94 –29 %
€81 / kartón
2508K
Château Lestage Montagne Saint-Émilion  Bordeaux
€81 / kartón
2472K
Domaine Grand Roche Chablis AOP  2020 Burgundsko
€83,94 / kartón
2308K
Domaine de la Coquillerie 'La Religieuse' Chardonnay
€113,94 –11 %
€101,94 / kartón
2433K
Domaine Gérald Talmard Crémant de Bourgogne
€117 –10 %
€105 / kartón
2647K
Cave de Mazenay Nuits Saint Georges AOP
€323,94 –31 %
€225 / kartón
2656K

FRA

Francúzske víno

Francúzsko je stále považované za najvýznamnejšiu vinársku krajinu na svete.  Žiadna iná nemá na svojom území také geografické a klimatické podmienky, také spektrum odrôd viniča a takú tradíciu a kultúru vína ako Francúzsko. Francúzsko produkuje celú radu vín, ktorá slúži ako príklad pre zvyšok sveta.

Výhodou francúzskeho podnebia je jeho rôznorodosť. Vo východnej časti krajiny, kde sa nachádzajú regióny Burgundsko, Alsasko a Champagne, je podnebie kontinentálne. Pri pobreží Stredozemného mora a v južnej časti údolia rieky Rhony je výrazné stredozemné podnebie, vďaka ktorému vinice na slnku úplne dozrievajú. Východná časť oblasti, Bordeaux a Loire, je významne ovplyvnená Atlantickým oceánom.

#rozdeleni-popisku#

Systém klasifikácie

Francúzsky zákon pre klasifikáciu vín je jedným z najprísnejších na svete. “Institut National des Appellations d'Origine”(INAO) (Národný ústav pre označenie pôvodu) bol založený v roku 1935 a jeho hlavná činnosť je sledovanie kvality vín. Vo Francúzsku sa rozlišujú tieto klasifikácie: „Vin de Table” (stolové víno) - bežné víno, ktoré nepodlieha žiadnym predpisom. Ďalšími sú „Vin de Pays” (oblastné víno) - vína, ktoré pochádzajú z určitej oblasti a podliehajú daným pravidlám pre pestovanie viniča, percentuálnym množstvom alkoholu a kyslosti. „Vin Delimité de Qualité Supérieure” (VDQS) sú vína dobrej kvality. Do tejto triedy spadá len niekoľko málo vinárstiev, ktoré väčšinou bezprostredne potom, čo nadobudli status VDQA, postúpili do vyššej triedy (AOC). „Vin d’Appelation d’Origine Controlée” (AOC) je najvyššia možná klasifikácia, a od vín s týmto označením sa očakáva, že prešli tými najprísnejšími kontrolami kvality.

Loire

Údolie rieky Loire je vinárskou oblasťou nazývanou aj “Jardin de la France”, teda „záhradou Francúzska“. Oblasť Loire, známa svojimi krásnymi zámkami, je predovšetkým producentom bieleho vína. Rozprestiera sa po dĺžke rieky Loire v strednom a východnom Francúzsku. Rozmanitosť viníc a štýl vína sa pozdĺž rieky rozlišuje. 

Odrody

Najviac bieleho vína pochádza z odrody Chenin Blanc, ktorá je najvýznamnejšou odrodou, typickou pre túto oblasť. Najlepšie vína vyrobené z týchto viničov pochádzajú z okolia mesta Anjou.  

Okrem Cheninu Blanc sa tu dosť pestuje aj odroda Sauvignon Blanc. Najznámejšími zástupcami vína Savignon Blanc z tejto oblasti sú Sancerre a Pouilly Fumé.

Champagne

Nie je nič slávnostnejšie ako pohár šampanského. Toto šumivé víno je vyrábané iba vo francúzskej oblasti Champagne. Podnebie, pôda a odroda viniča sú v tomto regióne pre produkciu šampanského ideálne. Champagne sa nachádza v severnom Francúzsku, východne od Paríža. Medzi najvýznamnejšie oblasti patria Reims a Epernay.

Odrody

V oblasti Champagne sa používajú tri odrody, a to Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Pinot Noir dáva vinám telo a štruktúru a v chuti sa prejavuje celou škálou tónov, vrátane červených bobúľ a iných výrazných príchutí. Pinot Meunier je odroda, ktorej hrozno dozrieva na začiatku jesene a dodáva vínu ovocnosť a zaoblenosť. Chardonnay, najvýznamnejší predstaviteľ, dodáva vínu delikátnosť, eleganciu či sviežosť, a prejavuje sa chuťou citrusov a kvetov.

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon je najväčšou vinárskou oblasťou Francúzska. Nachádza sa v juhovýchodnej časti Francúzska, na hraniciach so Španielskom a je producentom každého desiateho víno na svete.

Táto oblasť vyrába veľké množstvo stolových a oblastných vín, ktoré je možné identifikovať pomocou označenia “Vin de Pays d’Oc”. Miestne vína sa vyznačujú veľmi dobrou kvalitou a cenovou dostupnosťou.

Odrody

V tejto oblasti sa pestuje 30 rôznych odrôd vína, z ktorých celá rada je medzinárodne známa. Na výrobu červených vín, ktoré sa vyznačujú celistvosťou a ovocnou chuťou, sa používajú odrody Grenache Noir, Syrah, Mourverdre, Carignan and Cinsault. I keď sú v tejto oblasti biele vína v menšine, množstvo odrôd je nekonečné. Najčastejšie používané odrody sú Chadonnay (pre šumivé víno Cremant de Limoux), Mauzac (pre šumivé víno Blanquette de Limoux), Grenache Blanc, Picpoul a Muscat.

Provence

Provence, ktorá sa nachádza v juhovýchodnom Francúzsku je oblasť ktorú si každý okamžite spojí so slnečnicami, levanduľami, olivovníkmi a ružovým vínom. Táto oblasť je známa nie len pre svoje lososovo sfarbené ružové víno, ale tiež produkciou bieleho a červeného vína. Podnebie je tu pre pestovanie vína ideálne. Málo zrážok, veľa slnka behom dňa a zároveň chladné večere vytvárajú perfektné podmienky na optimálne zrenie.

Odrody

V Provence sa pestuje nekonečné množstvo odrôd. Červené a ružové víno je vyrobené hlavne z odrôd Grenache, Cinsaut, Mourvèdre, Tibouren, Cabernet-Sauvignon a Syrah. Ugni Blanc, Rolle, Clairette, Semillon a Sauvignon Blanc sú odrody používané na výrobu bieleho vína.

Alsasko

Alsasko bolo kedysi súčasťou Nemecka, s ktorým hraničí na severovýchode. Je to krásna krajina v spodnej časti pohoria Vogéz. Táto vinárska oblasť sa takmer výhradne špecializuje na výrobu bieleho vína, ktoré je známe svojou osobitou a delikátne ovocnou chuťou. I keď je dnes Alsasko súčasťou Francúzska, vína nie sú typicky francúzske a používajú sa pre ne i iné označenia.

Odrody

Vína z Alsaska sú často jedno-odrodové, čo znamená, že sú vyrobené iba z jedinej odrody. Hlavné používané odrody pre biele víno sú Riesling, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Pinot Gris a Crémant d´Alsace. Červené víno sa vyrába z odrody Pinot Noir. Rozdiel medzi francúzskymi a alsaskými vínami je v tom, že alsaské vína sú pomenované podľa viničov, z ktorých sú vyrobené, zatiaľ čo francúzske vína sú pomenované podľa regiónu, kde boli vyrobené.

Burgundsko

Burgundsko je tradičná vinárska oblasť. Je menšia než Bordeaux a nenájdeme tu veľké zámocké sídla. Prevláda tu kontinentálne podnebie so studenou zimou a horúcim letom. Oblasť je rozdelená do niekoľkých území, ktoré sa od seba veľmi odlišujú. Územie Chablis sa nachádza na severe, zatiaľ čo Mâconnais a Beaujolais sa rozprestierajú južným smerom. Najznámejšie vinárstva sú umiestnená podpri Côte d'Or.

Côte d'Or a odrody

Červené vína sú vyrábané predovšetkým z odrody Pinot Noir a biele vína z odrody Chardonnay. Zmesi nie sú v Burgundsku veľmi bežné. Burgundské vína sú známe pre svoju eleganciu a jemné nuansy.

Oblasť Côte d'Or je rozdelená na dve časti. Severná časť sa nazýva Côte de Nuits a južná časť Côte de Beaune. Mnoho milovníkov burgundských vín považuje červené víno z oblasti Côte de Nuits za najlepšie. Takmer všetky červené vína s označením Grand Cru pochádzajú práve z tejto oblasti. Víno sa vyrába z odrody Pinot Noire, ktorej sa veľmi darí v miestnom podnebí a je známa pre svoju komplexnosť, eleganciu a arómu červeného ovocia. V Côte de Beaune sa vyrábajú červené i biele vína. Známe červené vína Pommard a Volnay rovnako pochádzajú z tejto oblasti. Najznámejšie biele víno z tohto regiónu je Meursault.

Oblasť Chablis produkuje svetovo známe biele víno z odrody Chardonnay. Vápenatá pôda dáva tomuto vínu jeho minerálne vlastnosti. Víno je väčšinou suché, chuť je delikátna s tónmi zrelého ovocia. Najlepšie vinice Chablis, Grand Cru a špičkového Premiers Cru sú položené vysoko na svahu, kde je menšie riziko nočných mrazov, ktoré by mohli hrozno zničiť.

Côtes du Rhône

V „údolí rieky Rhony“ sa, vďaka rozdielnosti podnebia a pôdy, vyrábajú rôznorodé vína. Sever má žulovú pôdu s miernym podnebím, zatiaľ čo na juhu je počasie teplejšie, typicky stredomorské a pôda ílovitá až piesočnatá. Rozdiely sa prejavujú hlavne v chuti, vôni a spracovaní vína.

Odrody

Oblasť Rhony se delí na dve časti: severná a južná. V severnej časti je dominantná odroda Syrah, no vyrábajú sa tu i biele vína, a to predovšetkým z odrody Viognier. Najznámejšie vína z tejto oblasti sú Hermitage, Côte Rôtie a Condrieu.

Južná časť je oveľa väčšia. Napriek tomu, že prevažuje výroba červeného vína, začína sa v posledných rokoch zvyšovať i výroba ružového vína. Víno sa obvykle mieša z rôznych odrôd, pričom jeho základ tvorí odroda Grenache. Chateauneuf-du-Pape, ktoré je pomenované podľa letnej rezidencie pápeža zo 14. storočia, je najznámejším výrobcom vína v južnej časti údolia rieky Rhony.

Bordeaux

Bordeaux je po stáročia najslávnejšou a najznámejšou vinárskou oblasťou sveta. Táto oblasť sa nachádza v južnej časti západného Francúzska, na pobreží Atlantického oceánu a produkuje tie najlepšie vína sveta. Či už máte chuť na obyčajné biele víno alebo drahé Premier Cru Classé, ponuka vín z Bordeaux je neobmedzená.

Odrody

Väčšina vín vyprodukovaných v Bordeaux je červených. Najčastejšie používané odrody sú Cabernet (ako Cabernet Franc tak aj Sauvignon) a Merlot. Cabernet Sauvignon dodává vínu silu a chuť červeného ovocia, zatiaľ čo Merlot mu dáva korenitosť. Na výrobu bieleho vína sa najčastejšie používajú odrody Sauvignon Blanc a Sémillon.

V Bordeaux sa vyrábajú suché a sladké vína, medzi ktoré patria svetoznáme sladké vína zo Sauternes, napríklad Château d'Yquem.

Najznámejšie vinice ležia v oblastiach Saint-Emilion (Château Ausone a Château Cheval Blanc), Pomerol (slávne Château Petrus, ktoré vyrába jedny z najdrahších vín na svete) a Médoc. Médoc používa vlastný klasifikačný systém (Classification des Grands Cru’s Classés du Médoc), ktorý sa datuje už od roku 1855.