Španielske víno
Španielske víno
Španielsko tradične patrí k najvýznamnejším vinárskym krajinám na svete a po Francúzsku a Taliansku je tretím najväčším producentom vín. Vinice sa nachádzajú po celom Španielsku. Každá vinárska oblasť má jedinečnú klímu, ktorá vytvára rôznorodé znaky charakteristické pre jednotlivé vína.
Klasifikačný systém
Španielsko používa podobný klasifikačný systém ako vo Francúzsku a Taliansku. Od najnižšej k najvyššej triede sa používajú rôzne označenia. "Vino de Mesa" (stolové víno), "Vino de Tierra" (oblastné víno), "Denominación de Origen" (DO) a "Denominación de Origen Calificada" (DOCa alebo DOQ v katalánčine). Iba dve oblasti Španielska dosiahli označenie DOCa – Rioja a Priorat. Okrem toho sa taktiež používajú označenia pre zrenie vína, ktoré sú pre Španielsko unikátne. Španieli používajú termíny Crianza, Reserva a Gran Reserva, označujúce dobu, ktorú víno zrelo v/mimo dubových sudov. Gran Reservy sú vyrábané iba z tých najlepších ročníkov.
#rozdeleni-popisku#
Medzi najznámejšie vinárske oblasti v Španielsku patria tieto oblasti:
Rioja
Rioja sa nachádza na severe Španielska, je to najväčšia vinárska oblasť a môže byť považovaná za vlajkovú loď španielskeho vinárskeho priemyslu. V roku 1991 získala klasifikáciu DOCa, ktorá zaručuje výrobu vysokokvalitných vín, ktoré prešli prísnymi kontrolami. Na území Riojy sa nachádzajú tri podregióny – Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Napriek tomu, že je oblasť známa predovšetkým výrobou robustných červených vín, vznikajú tu aj vína biele a ružové.
Odrody
Za posledných 10 rokov došlo k modernizácii výroby vína v regióne a dôraz sa sústredil viac na výber a zrenie hrozna, čo vedie k výrobe ešte ovocnejších vín. Väčšina červených vín je zmesou aspoň troch rôznych odrôd. Odroda Tempranillo je vždy dominantná, medzi ostatné používané odrody patrí odroda Graciano, Mazuleo a Garnache. Jemnosť a široká škála vôní odrody Tempranillo (čierne/červené ovocie, čokoláda a tabak) dodáva vínu eleganciu, komplexnosť, farbu a dobre vyvážené percento alkoholu.
Na výrobu bielych vín sú povolené odrody Viura, Malvasia a Garnacha Blanca. Viura je svieža odroda, ktorá produkuje moderné vína, zatiaľ čo Malvasia vyrába vína, ktoré sú určené skôr pre milovníkov tradičných vín.
Ribera del Duero
Ribera del Duero je každým rokom populárnejšia oblasť a je považovaná za najrýchlejšie sa rozvíjajúcu oblasť v Španielsku. V roku 1982 jej bola udelená klasifikácia "Denominación de Origen Ribera del Duero". Exkluzívne červené vína, ktoré sa tu vyrábajú, môžu jednoznačne súťažiť s tými najlepšími Riojami. Oblasť je po oblasti Rioja druhým najväčším španielskym výrobcom červeného vína. Aj keď ešte nedávno nebola príliš známa, nachádzajú sa tu niektoré veľmi staré vinice, z ktorých najznámejšia je Vega Sicilia.
Odrody
V oblasti Ribera del Duero hrá kľúčovú úlohu pre výrobu červeného vína odroda Tempranillo. Ďalej sa používajú odrody Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Garnacha, ktoré taktiež produkujú plné, rustikálne vína charakteristické pre túto oblasť. Región sa vyznačuje teplotnými extrémami, ktoré dávajú vínu kyslosť a umožňujú hroznu, aby sa vyvinulo do plnej a komplexnej arómy s tónmi ovocia a dreva.
Penedès
Vinársku oblasť Penedès nájdeme v blízkosti Barcelony a Stredozemného mora. Pokiaľ ste milovníkom šumivého vína cava, možno ste počuli o Freixenete a Codorniu, ktoré sa tu vyrába. Oblasť taktiež produkuje skvelé biele a červené vína. Rodina Torres, ktorá vlastní najväčšie vinárstvo v Španielsku, má v Penedès svoje sídlo a niekoľko viníc. Oblasť je zaujímavá taktiež rozdielnymi mikroklímami. Penedès je známy svojim inovatívnym prístupom a bol prvým regiónom v Španielsku, kde sa začalo používať na výrobu vín zariadenie z nerezovej ocele.
Odrody
Na výrobu cavy sa používajú tri hlavné odrody, ktorými sú Macabeo, Xarel-lo a Parellada. Cava sa vyrába rovnakým spôsobom ako šampanské, tzn. že víno kvasí vo fľaši do doby, kým sa fľaša otvorí. Vinice určené na výrobu bieleho vína sú vysádzané v chladnejších oblastiach, kde sa pestuje prevažne odroda Rizling rýnsky, Chardonnay a Parellada. Červené vína sa dostávajú taktiež do popredia a vo väčšom množstve sa vysádzajú najmä odrody Garnacha, Cariñena a Monastrell.
Rias Baixas
Oblasť Rias Baixas, čo v preklade znamená nižšie fjordy, je známa pre svoje biele víno vyrobené z odrody Albariño, ktorá sa veľmi dobre hodí k pokrmom z morských plodov. V porovnaní s ostatnými vinárskymi oblasťami sa Rias Baixas nachádza v zelenej časti Španielska – v Haliči, blízko Atlantického oceánu. Podnebie je tu veľmi vlhké, s výdatnými zrážkami. Potom ako v polovici 80. rokov oblasti udelili status DO, bolo vysadených mnoho viníc.
Odrody
Vína z odrody Albariño sú citrónové biele vína, ktoré obvykle nezrejú v dubových sudoch. Prímorský vplyv Atlantického oceánu dodáva vínam iskrivú sviežosť. Napriek tomu, že sú tu pestované aj iné odrody, z marketingových dôvodov sa výrobcovia vína zamerali iba na túto odrodu.
Valdepeñas
Vinice nachádzajúce sa v strednom Španielsku sú položené vo výške až 700 metrov nad morom a sú takmer úplne obklopené La Manchou. Kvalita vín sa v posledných rokoch výrazne zlepšila zásluhou nemalých investícií, ktoré boli vložené do modernizácie výrobných postupov. Vína z tejto vinárskej oblasti majú povesť vysokej kvality a výborného pomeru ceny vs. kvality.
Odrody
V tomto extrémne kontinentálnom podnebí sa výborne darí odrode bieleho Airen, ktorá pokrýva viac ako polovicu oblasti. Najdôležitejšou odrodou na výrobu červeného vína je Tempranillo, ale pestujú sa tu taktiež medzinárodné odrody ako napríklad Cabernet Sauvignon. Tempranilla pochádzajúce z tejto oblasti sú vyrovnané vína so zrelou arómou s tónmi vanilky. Už po dlhé roky sa vo Valdepeñas vyrábajú taktiež vína zo zmesi Tempranilla a Airen (nazývaného aj Cencibel), ktorá umožňuje vznik ľahkého červeného vína známeho ako Aloque alebo Clarete.
Navarra
Oblasť Navarra sa nachádza na severovýchode Španielska. Tiahne sa od Pyrenejí k rieke Ebro a hraničí s vinárskou oblasťou Rioja. Tradične sa tu vyrába predovšetkým suché rosé, no v poslednej dobe sa tu začínajú produkovať taktiež skvelé biele a vysokokvalitné červené vína. V tejto oblasti je možné nájsť skvelé vína za výbornú cenu.
Odrody
Garnache vždy bola a stále je dominantnou odrodou v tejto oblasti. Používa sa na výrobu červeného, bieleho aj ružového vína, avšak v poslednej dobe stráca rozlohou na najpopulárnejšiu odrodu Španielska – Tempranillo. Biele víno, ktorého výroba je v tejto oblasti skôr okrajová, sa vyrába z ľahkej, ovocnej odrody Macabeo.
Priorat
Táto malá hornatá vinárska oblasť v okolí Barcelony je druhou španielskou oblasťou s klasifikáciou DOCa (spolu s oblasťou Rioja). Právom môže byť nazývaná srdcom španielskeho vinárstva, a to najmä vďaka svojej dlhej histórii výroby vína. Pochádzajú odtiaľto ťažké červené vína, s ohľadom na drsné podmienky v regióne sa tu vyrába len obmedzené množstvo vysokokvalitných vín.
Odrody
V tejto oblasti nájdeme veľmi staré vinice s pôvodnou odrodou Garnacha, ktorá je miešaná s malým množstvom Cabernetu Sauvignon a Merlotom. Najslávnejšia španielska odroda Tempranillo sa tu, kvôli príliš teplému podnebiu, nepestuje. Vína pochádzajúce z tohto regiónu sú obvykle popisované ako teplé, suché a atramentovo červené, s tónmi zrelého červeného ovocia a korenia. Víno neprechádza oxidačným procesom a krajina zo žuly a liccorrella (jedinečná oblasť z čiernej bridlice a kremeňa) dodáva chuti čisté minerálne tóny.