Ružové víno

5 položiek celkom

Cena

2969
12969

Druh vína

Obsah alkoholu

Odroda

Rok

Vinárska oblasť

Zobrazených položiek: 5
Acantus Rosado Bodegas Olarra 2021
€53,94 –44 %
€29,94 / kartón
904K
La Catedral Rioja rosado
€53,94 –44 %
La Catedral Rioja rosado Rioja
Skladom (>5 kartón)
€29,94 / kartón
2591K
Casa Safra Garnacha Tempranillo Rosado
€59,94 –47 %
€31,50 / kartón
1819K
Excellence Rosé Grenache
€71,94 –42 %
€41,94 / kartón
371K
Numéro 20 Rosé Fragrance AOP
€83,94 –18 %
€69 / kartón
896K

rose

Ružové víno

Ružové víno je najstarším typom vína v histórii. Objav červeného vína sa datuje do 17. storočia. Od tej doby vieme, že farba vína je výsledkom dĺžky macerácie šupiek hrozna v mušte. Čím dlhšiu dobu  sa šupky v mušte nachádzajú, tým tmavšiu farbu má. Našťastie toto poznanie neohrozilo výrobu ružového vína.

Popularita ružového vína je v posledných rokoch neprekonateľná. Najmä počas letných mesiacov je rosé svieže a vynikajúce!

Obvykle sa vyrába z Červených odrôd hrozna, niekedy kombináciou bielych a červených odrôd. Farba vína je odvodená od dĺžky doby, počas ktorej sa šupky v mušte macerujú. Čím dlhšie, tým je víno intenzívnejšie a tmavšie. V momente, kedy je odtieň ružovej farby uspokojivý sa začne lisovanie a šupky a šťava sú od seba oddelené. Nízky obsah trieslovín, ktoré pochádzajú zo šupiek, semien a stoniek, dodávajú ružovému vínu jeho svieži a ľahký charakter.

#rozdeleni-popisku#

 

Proces zrenia

Existujú dva spôsoby zrenia. Buď sa použije rovnaký postup ako u zrenia bieleho vína alebo je postup odvodený z prípravy vína červeného. V prvom prípade sa modré hrozno lisuje priamo a šupky uvoľňujú farbivo len v minimálnej miere. V druhom prípade sa používa tzv. "saignée technique". "Saigner" znamená po francúzsky "krvácať". V tomto prípade vzniká počas fermentácie a zrenia Červené víno. Najľahšia, vrchná časť muštu v nádrži sa odstráni a v nádrži zostane časť omnoho koncentrovanejšia. Zvyšok ďalej kvasí ako biele víno. Ružové je teda akýmsi vedľajším produktom.

 

Najlepšie ružové vína sa vyrábajú vo Francúzsku, najmä v južnom Francúzsku a oblasti Loire. Oblasť Tavel v Rhône je známa výrobou najlepších rosé vo Francúzsku. Táto oblasť sa nachádza oproti slávnemu Châteauneuf-du-Pape. V Provence sa vyrábajú lososové ružové vína a niektorí vinári ich stále fľaškujú do tradičných fliaš, tvarom podobajúcich sa amfore, ktorú kedysi používali Gréci na skladovanie vína.