Sangiovese
Sangiovese je hlavnou červenou odrodou centrálneho Talianska a dáva prvotriedne vína. Nazýva sa taktiež Sangioveto, Brunello a Morellino. Okrem Talianska sa pestuje tiež v Kalifornii a Argentíne. Sangiovese produkuje rôzne vína – od veľmi silných ako je Brunello di Montalcino po lákavé ovocné vína ako Chianti.
Víno má tmavú farbu a bohatú chuť čerstvého ovocia s bylinami, korením a jemnou kyselinkou. Najlepšie Sangiovese pochádza z Toskánska a Umbrie, kde dáva vína s nízkym obsahom trieslovín a kyselinky a mieša sa s inými odrodami.
Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino je jedno z najznámejších a najväčších vín Talianska. Vďaka vysokej kvalite a starostlivo vyberanému hroznu Brunello je toto víno veľmi populárne medzi znalcami po celom svete. Obsah alkoholu je 12,5% a víno zreje minimálne 3,5 roku v dubových sudoch, Riserva dokonca až päť.
Má granátovo červenú farbu a silný charakter s arómou čiernych čerešní, sliviek, korenia a bylín. V závislosti na veku môže byť plné a silné, rovnako ako zmyselné a mäkké. Všeobecne platí, že staršie vína majú harmonickejšiu vôňu a chuť.
Chianti
Oblasť Chianti získala najvyššiu klasifikáciu DOCG. Jedná sa o najvyšší stupeň a garantuje splnenie príslušných požiadaviek týkajúcich sa napríklad pôvodu a maximálneho výnosu na hektár. Pokiaľ víno zreje najmenej 2 roky v dubových sudoch a minimálne 3 roky vo fľaši, pridáva sa k názvu označenie "Riserva".
Chianti je obvykle vyrobené zo 100% Sangiovese. V prípade potreby môže byť v zmesi s alternatívnymi odrodami ako sú Cabernet Sauvignon a Merlot.
Má živú, červenú farbu, ktorá sa mení postupne s vekom na tmavohnedú. Vo vôni nájdeme mäkké tóny dreva, bobuľového ovocia a korenia. Chuť je bohatá na triesloviny, ktoré po niekoľkých rokoch vytvárajú mäkký, ovocný a expresívny charakter.