Rakúske víno
Rakúske víno
Rakúsko sa pri výrobe vín usiluje dosiahnuť čistotu a charakter. Rakúske vína vynikajú jedinečnou chuťou a vynikajúcou kvalitou, ktorá je čiastočne výsledkom mimoriadne prísnych zákonov a súvisiacej kontroly kvality, ktoré sú v platnosti už od roku 1985.
Pestovanie vínnej révy má v Rakúsku viac ako dvetisíc ročnú históriu, počas ktorej bolo vyvinutých mnoho bielych odrôd. Národnou bielou odrodou je Veltlínske zelené, ktoré sa pestuje vo všetkých oblastiach Dolného Rakúska. Dáva svieže, suché a príjemne pikantné vína. Charakteristický, ľahko pikantný tón sa výstižne popisuje ako "pfefferl".
#rozdeleni-popisku#
Rýnskemu rizlingu sa napriek svojmu pomenovaniu darí pozdĺž Dunaja. Dáva vína, ktoré sú všeobecne silnejšie a suchšie ako nemecké alebo alsaské. Welsch Riesling a Chardonnay alias Morillon sa pestujú v Burgenlandsku.
Pestovanie vína je v Rakúsku možné iba na severovýchode a východe, zvyšok krajiny je príliš hornatý. Sú to provincie Dolné Rakúsko, Burgenlandsko a Štýrsko, v tomto poradí podľa dôležitosti. Aj keď od seba nie sú vzdialené, ich klíma sa zásadne líši.
Dolné Rakúsko je oblasť severne a západne od Viedne a zahŕňa veľkú oblasť Weinviertel a niekoľko menších oblastí, ktoré sa rozprestierajú pozdĺž alebo v blízkosti Dunaja. Zahŕňa Wachau – najprestížnejšiu oblasť v Rakúsku, Kremstal a Kamptal. Najpestovanejšími odrodami sú Veltlínske zelené a Rizling rýnsky. Prevažuje výroba bielych vín.
Burgenlandsko má typické kontinentálne klíma. Neusiedl, veľké ale plytké stepné jazero na jeseň prispieva k šíreniu šedej plesne (Botrytis), vďaka ktorej si táto oblasť vybudovala skvelú povesť v produkcii sviežich, ušľachtilých a sladkých vín.
Štýrsko je kopcovitá oblasť hraničiaca so Slovinskom. Vinice sa nachádzajú v pomerne vysokej nadmorskej výške a skutočnou špecialitou tejto oblasti sú suché, výrazne aromatické biele vína ako Sauvignon Blanc a Muškát.