Víno ako investícia

Možno ste na pochybách, či má investícia do vína vôbec nejaký zmysel, alebo či sa taká investícia môže vyplatiť. Odpoveď je veľmi jednoduchá. Má a môže. A nie je to ani tak zložité.

 

Ako začať investovať

Investície do vína sa nijako zásadne nelíšia od investície do akejkoľvek inej komodity. Snáď iba s jedným podstatným rozdielom. Okrem peňazí si to vyžaduje hlavne čas. A verte, že odolať pokušeniu ochutnať chce niekedy veľa odhodlania a sebazaprenia.

 

Čo Vás čaká a neminie

Buďte trpezliví – už sme spomínali, že víno nie je klasická krátkodobá investícia. Pripravte sa na to, že na zhodnotenie budete čakať minimálne 5 rokov. Pokiaľ by ste chceli krátkodobejšiu investíciu, skúste vína En Premier z Bordeaux.

 

Bez vybavenia to nepôjde - Pokiaľ uvažujete o investícii do vína, rovno sa poobzerajte po vhodnom mieste, kde bude možné víno uskladniť. Malo by sa jednať o miesto so stabilnou teplotou a kvalitným vybavením na ukladanie vína. Ak to myslíte s investíciou do vína vážne, ukladajte investičné víno radšej u profesionálov. Prípadný kupec totiž určite nebude riskovať nákup vína, o ktorého skladovaní bude mať akékoľvek pochybnosti.

 

Nebude to lacné - Základom každej investície je dostatok kapitálu. V tom sa investície do vína nijako nelíšia od iných investícií. Počítajte s tým, že investícia, ktorá sa má vyplatiť nebude najnižšia. Napríklad londýnsky vinársky investičný fond vyžaduje základnú investíciu 10.000 libier.

Jedna fľaša nestačí - Investičné víno je väčšinou predávané po 3, 6 alebo 12 fľašiach.

 

Určite si cieľ

Ak vážne uvažujete o tom, že budete investovať do vína, stanovte si, čo od investície očakávate. Má vám výnos zaplatiť dovolenku, alebo si chcete zaobstarať pár nových pokladov do Vašej vinotéky? Podľa toho treba starostlivo voliť druh vína, do ktorého budete investovať.

 

 

 

 

 

Aké je najlepšie investičné víno?

Víno určené na investíciu by malo byť predovšetkým kvalitné. Najobľúbenejšími investičnými vínami sú Bordeaux a burgundské Grand Cru. Ich cena začína na 500 euro za fľašu. Pri kúpe vždy požadujte certifikát pravosti, aby ste nekúpili falzifikát. Okrem francúzskych Bordeaux sú pre investíciu tiež veľmi dobre hodnotené: Napa Cabernet Suvignon a Téte de Cuvée Champagne.

 

Zostavte si svoje portfólio

Pri výbere investičného vína je najlepšie zamerať sa na konkrétny región. V ňom sa pokúste nájsť jedného až dvoch producentov, ktorí vo vás budia dôveru. Určite sa pokúste získať čo najviac informácií ako o vinárstvach, tak aj o vybraných vínach. Zo zoznamu favoritov si vyberte jeden, maximálne dva varianty. Potom už stačí iba pár rokov počkať.

 

Investovanie do vína môže byť veľká zábava. Možno nákladná, časovo náročná a s neistým výsledkom, ale stále zábava. A koniec koncov v prípade, že by Vaša investícia nebola úplne úspešná podľa Vašich očakávaní, môžete v najhoršom prípade víno jednoducho vypiť.