Korok alebo zátka?

 

Možno sa Vám bude zdať, že zaoberať sa niečím tak banálnym ako je korkový uzáver fľaše, je celkom zbytočné. Lenže aj korok má vo svete svoje nezastupiteľné miesto. Aj preto sme sa rozhodli tejto malej veci venovať jeden celý článok.

 

Nie je to ako zatvorenie knihy

Poslaním korkového uzáveru je uzavrieť fľašu a udržať v nej víno pri manipulácii. Pre túto funkciu bol navrhnutý, vyrobený a nakoniec aj použitý. Nič viac? Ale kdeže! Korok má ešte jednu veľmi dôležitú funkciu. Okrem toho, že bráni tomu, aby sa z fľaše čokoľvek dostalo von, bráni aj tomu, aby sa naopak čokoľvek dostalo dovnútra. Čokoľvek, teda aj vzduch. Dokonalým uzavretím fľaše tak bránime nekontrolovanej oxidácii vína, ktorá, dokáže ovplyvniť farbu a aj chuť.

 

Fakty o korku

Korok na výrobu zátok sa získava z kôry korkového dubu a je to proces pomerne zložitý, vyžadujúci zručnosť, skúsenosť, špeciálne vybavenie a hlavne veľa času. Pôvodná kôra stromov, ktorá nie je na výrobu korku vhodná, sa totiž najprv odstráni špeciálnymi nožmi a potom sa necháva znovu dorásť do požadovanej hrúbky. Táto fáza trvá 9 a 15 rokov, pri najkvalitnejších druhoch korku až 30 rokov. To je dôvod, prečo sú korkové uzávery také drahé, a tiež dôvod prečo sa vinári neustále snažia nájsť dostupnejšiu a lacnejšiu alternatívu.

 

Reč peňazí

Tlak na zníženie nákladov vedie k tomu, že v modernom vinárstve je korok stále častejšie nahradzovaný hliníkom a umelou hmotou. Keď pominieme estetické hľadisko, o ktorom sa dá siahodlho diskutovať, je tu ešte hľadisko ekologické. Výroba hliníka a umelých hmôt predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie. Obmedzenie dopytu po prírodnom korku navyše v Portugalsku, ktoré je svetovou jednotkou v produkcii korku, dokonca viedlo k tomu, že bol počet stromov zredukovaný a nahradený inými priemyselnými odvetviami.

 

Spoznajte svet zátok

100% korok

Jediná korková zátka, ktorá je hodná toho mena. Vyrobená z jedného kusu korku, z najkvalitnejšej vnútornej vrstvy. Víno uzavreté touto zátkou vydrží vo fľaši aj viac ako 5 rokov. Rozhodne tá najlepšia voľba.

 

 

 

Doplňovaný korok

Vyrába sa z vrchných, menej kvalitných vrstiev korkovej kôry, ktoré sú veľmi porézne. Póry sa preto musia vyplniť špeciálnym lepidlom zmiešaným s korkovým prachom. Zátky zo skladaného korku sú vhodné pre strednú dobu skladovania vína.

 

Skladaný korok

Zátka je vyrobená z niekoľkých zlepených kusov korku. Na výrobu väčších veľkostí zátok je to často jediná možnosť, pretože aj kôra stromov má svoje limity, týkajúce sa veľkosti a hrúbky. Aj tieto zátky sú vhodné pre maximálne strednú dobu skladovania.

 

Korkový konglomerát

V podstate sa je to korkový prach zmiešaný s lepidlom a sformovaný do tvaru zátky. Najlacnejší variant s dobou skladovania vína maximálne 1 rok.

 

Technické zátky

Sú tak trochu zákerné a falošné. Na strede z korkového konglomerátu sú z oboch strán nalepené krúžky pravého korku. Čo teda nie je príliš korektné.

Takže teraz už vieme, že ku kvalitnému vínu patrí kvalitná korková zátka. Až si nabudúce otvoríte svoje obľúbené víno, skúste si len tak, zo zvedavosti, prezrieť z čoho a ako je zátka vyrobená. Možno sa o svojom obľúbenom víne dozviete niečo nové.