Malbec

 

malbec

Malbec je modrá odroda, ktorá sa používa na výrobu červeného vína. Hrozno má atramentovú farbu, robustné taníny a patrí k šiestim odrodám, ktoré sú povolené pridávať do zmesi červeného vína Bordeaux. Francúzske vinice Malbecu sa nachádzajú predovšetkým v oblasti Cahors v juhozápadnom Francúzsku. Malbec je stále viac oslavovaný ako argentínske odrodové víno a pestuje sa prakticky po celom svete.


 

Ako Auxerrois alebo Côt noir v Cahors, Malbec v Bordeaux a ako Pressac v južných oblastiach, táto odroda sa stala v Bordeaux menej populárnou v roku 1956, kedy mráz zahubil asi 75% úrody. Napriek tomu že oblasť Cahors bola zasiahnutá rovnakým mrazom, ktorý úplne spustošil vinice, tu bol Malbec znovu vysadený a jeho popularita nestratila na intenzite v tejto oblasti. Väčšinou ho môžeme nájsť v zmesi s Merlotom a Tannatom, v tmavom, plnom víne. V poslednom čase sa začali vyrábať aj 100% odrodové vína Malbec.

Populárna, ale nepotvrdená teória tvrdí, že Malbec je pomenovaný po maďarskom roľníkovi, ktorý ako prvý rozšíril túto odrodu po celom Francúzsku. Francúzsky odborník na vinikultúru Pierre Galet ale konštatuje, že väčšina dôkazov naznačuje, že pôvodný názov odrody je Côt a pravdepodobne vznikla v severnom Burgundsku. Napriek podobným názvom nie je Malbec argenté odrodou Malbec, ale jedná sa skôr o odnož odrody Abouriour. Vzhľadom k podobnosti názvov je Malbec taktiež zamieňaný s Auxerrois blanc, čo je úplne odlišná odroda.