Onorio Sangiovese IGT Umbria 2020 Umbrie
Podrobný popis
Toto talianske červené získalo 97 bodov od Luca Maroniho. Víno je 100% vyrobené z hrozna Sangiovese, ktoré je známe z oblastí Chianti a Brunello, ale rovnako aj v Umbrii hrozno dozrieva do osobitého charakteru.
Žiarivo hlboká, tmavočervená farba. Ohromne krémová aróma, okorenená čiernymi čerešňami, čučoriedkami a ostružinami, s guľatosťou hľuzoviek. Delikátna, široká a jemná chuť opäť so sladkými čučoriedkami, čerešňami, kakaom a zvodným talianskym korením. Plnokrvné Sangiovese so sladko-koreneným bohatstvom Amarone a jemnými hľuzovkami Brunella.
Sangiovese
Sangiovese je talianska modrá odroda, veľmi dobre zastúpená v apelácií Chianti. Na sedemdesiatich až osemdesiatich percentách viníc je vysadené Sangiovese. Táto odroda má prekvapivú históriu. Pochádza z kríženia odrôd Ciliegiolo a Calabrese di Monte Nuovo. Calabrese nepochádza z Toskánska, naopak, narodilo sa v kopcoch západne od Neapolu. To je veľmi výnimočné, pretože existuje iba niekoľko odrôd, ktoré majú svoj pôvod v tejto sopečnej pôde.
Odroda Sangiovese je obzvlášť citlivá na klimatické podmienky a pôdu. To, aké víno nakoniec vznikne teda úplne závisí od týchto podmienok. Vína Sangiovese sú poddajné, aromatické a ovocné, zvyčajne veľmi kvalitné. Mladé vína obsahujú množstvo ovocia, majú vysokú kyslosť a primerané množstvo trieslovín. Pokiaľ sa vinár rozhodne pre zrenie na dreve, víno získa šťavnaté nuansy karamelu, kandizovaného ovocia, zemitosti a dymové tóny. Sangiovese je vhodné aj do zmesí. Najmä zmesi s Cabernetom Sauvignon, Canaiolom a Mamolom vytvárajú veľmi dobré vína. Typické Sangiovese má korenistú vôňu tymianu, čerešní, fialiek a čerstvých paradajok.
Dodatočné parametre
Kategória: | Fľaša |
---|---|
Archivácia: | 2026 |
Druh vína: | Suché víno |
Krajina: | Taliansko |
Luca Maroni: | 97 |
Obsah alkoholu: | 13% |
Odroda: | Sangiovese |
Rok: | 2020 |
Typ farby: | Červené víno |
Vinárska oblasť: | Umbrie |
sada: | /onorio-sangiovese-igt-umbria-box/ |
lahev: | /onorio-sangiovese-igt-umbria/ |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.